Stijn Emonds nieuwe deken bij de Gruun Schut

Op de optrekdag van zaterdag 20 januari is op de besloten jaarvergadering Stijn Emonds tot nieuwe deken gekozen. Stijn was al enige jaren lid van ons gilde, hij was destijds als vendelier erbij gevraagd binnen het gilde.

Zijn wijlen grootvader Harrie Donkers, had de wens om Stijn nog als nieuwe Deken binnen het gilde te verwelkomen. Zijn wens werd afgelopen optrekdag ingewilligd, helaas kon hij het zelf niet meer ervaren. Maar in gedachte was hij aanwezig.

De dag begon zoals jaarlijks bij Kapitein Willy Tielemans met een gezamenlijk ontbijt met als dank een vendelgroet voor de gehele familie Tielemans.

Hierna trok het gilde door naar het gildehuis de Keizer om vervolgens met de drie al aanwezige jubilarissen Fons van Katwijk, Willy Tielemans en Harrie van den Elsen en hun familieleden naar de St. Janskerk te gaan voor de H. Mis. 

Daarna werd er een vendelgroet gegeven aan de kerkelijke overheid en trok het gilde weer op naar de wereldlijke overheid, namelijk burgemeester van Veen. Nadat hij ook een vendelgroet ontving, sprak hij het gilde en zijn jubilarissen toe in de raadszaal. De jubilarissen kregen vervolgens ook nog een vendelgroet. In de besloten vergadering bij gildehuis de Keizer werd de stemmen uitgebracht op de kandidaten Dekenen. Stijn Emonds werd verkozen tot de nieuwe Deken. Tijdens deze vergadering werd aftredend bestuurslid Hans van den Boomen verkozen tot Lid van Verdiensten voor zijn jarenlange werkzaamheden binnen het gilde.

Het gilde trok met paard en de nieuw ‘ingehuurde’ Kornet Denise Spierings naar het ouderlijk huis van Stijn op de Zandstraat in Gemert. De installatie volgde en Stijn werd hierbij ondersteund door zijn 2 nichtjes, Floor en Dylek. De terugrit volgde met ruim 15 stops, waarbij op enkele plekken meerdere traktaties werden getrakteerd. In het donker kwam het gilde terug bij het gildehuis aan en werd er nog een vendelgroet gegeven aan de Hospis. Na een heerlijke maaltijd met om en nabij 90 personen kon de feestavond beginnen. Het werden nog vele gezellige en late uurtjes, met als afsluiter heerlijke eieren bij de Deken thuis.